Teelt

Aardbeien zijn ongeveer een van de moeilijkste gewassen om goed te telen. Er zijn zo ontzettend veel variabelen dat het vaak niet gemakkelijk is om de goede keuze’s te maken in de teelt. 

Bij Biologische aardbeien is dat nog eens extra moeilijk. Er zijn (bijna) geen mogelijkheden om tijdens de teelt te corrigeren. Alles moet van te voren uitgedacht worden. 

Wij telen aardbeien op een rug met wat zwart folie over die rug heen. Aardbeien houden enorm van lucht in de grond. Als we gewoon in de grond telen kan het zijn dat bij regen er weinig lucht in de grond overblijft. Dat heeft direct gevolgen voor de smaak en de kwaliteit. 
Het zwarte folie over de rug heen is om de grond warm te houden, onkruidvrij en de vrucht gezond. 
Daarbij hebben we een dakje over de rug heen gemaakt, waardoor er geen regen op de aardbei komt. Daardoor blijft deze ook mooi glanzend en gezond. 

Er zijn heel veel diertjes die ook gek zijn op de aardbeien en daarvan kunnen gaan eten (luizen, spint, onweersbeestjes etc). Daarvan kunnen onze aardbeien ook last krijgen. Om dat zo veel mogelijk te voorkomen gebruiken we andere beestjes die deze plagen wegjagen of opeten. 
Daarvan is in de volgende video’s meer te zien:

Plastic en milieu
Inderdaad gebruiken wij ook plastic. We vinden dat niet fijn, daarom beperken we dat ook zoveel mogelijk. We hebben daarvoor een afweging gemaakt van wat goed en verstandig is. 
Zoveel mogelijk gebruiken we alternatieven:

  • papierpulp bakjes voor de verpakking van aardbeien
  • FSC ongebleekt karton voor de kaart in de bakjes met aardbeien
  • kunststof steeds opnieuw bruikbare kisten voor de verpakking van de bakjes aardbeien
  • proeven met gras tussen de rijen met aardbeien
  • ontwikkeling van een irrigatiesysteem op zonnen-energie
  • hergebruik van plastic. Van alle plastic dat we gebruiken wordt meer dan 95% opnieuw gebruikt